Showing posts with label top 5. Show all posts
Showing posts with label top 5. Show all posts

Top 5 GK Questions In Hindi 2021

 Top 5 GK Questions In Hindi 2021

CFC का पूरा नाम क्या है?
अ. क्लोरोफ्लोरो कार्बन।
ब. क्लोरोफ्लोरो कार्बाइड।
स. क्लोरीन फ़्लोरिन कार्बन डाइऑक्साइ।
द. क्लोरोफ्लोरो क्लोराइड।

उत्तर
अ. क्लोरोफ्लोरो कार्बन।

ग्रीको – बौद्ध कला किस नाम से जानी जाती है?
अ. गांधार कला।
ब. मथुरा कला।
स. शुंग कला।
द. मधुबनी कला।

उत्तर
अ. गांधार कला।

जैन धर्म और बौद्ध धर्म में क्या समानता है?
अ. वेद प्रामाण्य के प्रति अनास्था।
ब. कर्मकाण्डों की फलता का निषेध।
स. प्राणियों की हिंसा का निषेध।
द. उपयुक्त सभी।

उत्तर
द. उपयुक्त सभी।  

किस मूर्तिकला में सदैव हरित स्तरित चट्टान का प्रयोग होता था?
अ. मौर्य मूर्तिकला।
ब. मथुरा मूर्तिकला।
स. भरहुत मूर्तिकला।
द. गांधार मूर्तिकला।

उत्तर
स. भरहुत मूर्तिकला।

भारत के संविधान के किस अनुच्छेद के तहत राष्ट्रपति को किसी राज्य में “राष्ट्रपति शासन” का अधिकार है?
अ. अनुच्छेद 370.
ब. अनुच्छेद 35.
स. अनुच्छेद 320.
द. अनुच्छेद 356.

उत्तर
द. अनुच्छेद 356.

Thank You!!
PS: Blogging is Passion Of Mine.

Top 5 Mostly Asked Current Affairs Series 5 of 5

  Top 5 Mostly Asked Current Affairs  


1) Who has become the first state/UT to pass the tree transplantation policy?
Ans: Delhi  
2) Where was the two days coastal security exercise called 'Sagar Kavach' held?
Ans: Kochi  
3) Which state has become the first state in the country to produce electricity from pirul?
Ans: Uttarakhand  
4) In which state India's first advance manufacturing center (AMHUB) will be established?
Ans: Tamil Nadu  
5) Which automobile company has announced the withdrawal from formula-1?
Ans: Honda  

Thank You!!
PS: Blogging is Passion Of Mine.

Top 5 Mostly Asked Current Affairs Series 2 of 5

  Top 5 Mostly Asked Current Affairs  

1) Who has launched it's Mini app store?
Ans: Paytm  
2) Who started the 'War Against Pollution' campaign?
Ans: Arvind Kejriwal  
3) Which state's famous chilli 'Dale Khursine' get GI tag?
Ans: Sikkim  
4) 12th BRICS Conference will be held under whose presidency?
Ans: Russia  
5) Which state government start the 'Gram Darshan Portal'?
Ans: Haryana  
  

Thank You!!
PS: Blogging is Passion Of Mine.

Top 5 Mostly Asked Current Affairs Series 1 of 5

  Top 5 Mostly Asked Current Affairs  

1) Where has Amazon launched a new fulfilment center?
Ans: Tamilnadu  
2) Which country has announced a gradual ban on the use of wild animals in the circus?
Ans: France  
3) Which country's military aircraft has recently refueled an Indian airbase under a Defense pact for the first time?
Ans: America  
4) Where has DRDO successfully test-fired the nuclear powered Ballistic missile 'Shaurya'?
Ans: Abdul Kalam Island  
5) Which city will host the 2023 World Table Tennis championship ?
Ans: Durban,South Africa  
  

Thank You!!
PS: Blogging is Passion Of Mine.

Featured Posts

Top 10 GK Full Form Series 1 Of 5