Showing posts with label tech. Show all posts
Showing posts with label tech. Show all posts

Top 10 GK Full Form Series 1 Of 5

Top 10 GK Full Form Series 1 Of 5 


PAN- Permanent Account Number
PIN- Personal Identification Number
BMW- Bavarian Motor Works
DSLR- Digital Single Lens Reflex
NEFT- National Electronic Fund Transfer
USB- Universal Serial Bus
NDTV- New Delhi Television
GIF- Graphic Interchange Format
PNG- Portable Graphics Network 
IFSC- Indian Financial System Code

Thank You!!
PS: Blogging is Passion Of Mine.

Top 20 Current Affairs 2 of 2

 Top 20 Current Affairs  

1) Who has been announced to give 'Lata Mangeshkar' Award for the year 2020-21?
Ans: Usha Mangeshkar  
2) Which city of India has won the UNESCO Award?
Ans: Surat  
3) Who has become first Indian to receive COVID crusader award 2020?
Ans: Iqbal Singh Chahal  
4) Which country Prime Minister has announced a Digital Business Plan?
Ans: Australia  
5) Who has become the Prime Minister of Mali?
Ans: Moctar Ovane  
6) Which IIT has developed the 'MOUSHIK' microprocessor?
Ans: IIT Madras  
7) Which state started the YSR Jala Kala scheme?
Ans: Andhra Pradesh  
8) Which become the first country of the world to use Facial Verification in National ID?
Ans: Singapore  
9) Which campaign has been launched by Odisha Government for tourists?
Ans: Odisha byRoad  
10) In which state will NABARD launch cleanliness literacy campaign?
Ans: Karnataka 
11) Which county's Indian Embassy became the first embassy to use solar power?
Ans: Madagascar  
12) Which supersonic cruise missile has been successfully tested by India?
Ans: Brahmos  
13) Which has been the brand ambassador of Bengal Peerless?
Ans: Sourav Ganguly  
14)Who became the Prime Minister of Belgium?
Ans: Alexander Decro  
15) Which railway zone has started 'Operation Meri Saheli'?
Ans: South-Eastern Railway
16) "International Day of Non-Violence"?
Ans: 2th October  
17) Who has been appointed as Chief Secretary of Haryana?
Ans: Vijai Vardhan  
18) The first mega food park of Kerala state was started in which District?
Ans: Palakkad  
19) Who has appointed as Indian ambassador to Cambodia?
Ans: Devyani Uttam Khobragade  
20) According to the data of NCRB, How much there has been an increase in crime against women in India from 2018 to 2019?
Ans: 7.3% 

Thank You!!
PS: Blogging is Passion Of Mine.

CURRENT AFFAIRS Series 10 of 10

  CURRENT AFFAIRS Series 10 of 10 


1)Which company has closed its smartphone business?
Ans: LG
2)Where is the Tulip Festival recently inaugurated?
Ans: Jammu & Kashmir
3)How many medals has India won in Dubai Para Badminton 2021?
Ans: Twenty (20)
4)Who has won the Miami Open Tennis Championship ?
Ans: Ashleigh Barty
5)Who has been honoured with the Indian Achiever’s Award 2021?
Ans: Jaspal Singh
6)Who has been selected as Indian Best International Bank by Asia Money ?
Ans: DBS Bank
7)Who has become the first Indian Woman Sailor to qualify for Olympics ?
Ans: Nethra Kumanan
8)Who has started door to door baggage transfer service ?
Ans: Indigo
9)Who wrote the book ‘My Mother, My Hero’?
Ans: Achyuta Samanta
10)Who has been appointed as the chairman of AAI?
Ans: Sanjeev Kumar


Thank You!!
PS: Blogging is Passion Of Mine.

CURRENT AFFAIRS Series 7 of 10

CURRENT AFFAIRS Series 7 of 10 

1)International Forest Day?
Ans: 21 March
2)Which state will built India’s First Chess Academy?
Ans: Odisha
3)Bihar Divas?
Ans: 22 March
4)Who has been awarded the ‘Role Model Award’?
Ans: NTPC
5)Who recently launched voice chat 2.O feature?
Ans: Telegram
6)Who has written the book bringing Government and people closure ?
Ans: Dr. M. Ramchandra
7)Which state govt. has launched India’s first FPO portal?
Ans: Uttar Pradesh
8)In which country is the Sangay Volcano erupted recently ?
Ans: Ecuador
9)Who has started ‘Catch the Rain’ campaign ?
Ans: Narendra Modi
10)Who is being honoured with the Gandhi Peace Prize for the year 2019?
Ans: Sultan Qaboos

Thank You!!
PS: Blogging is Passion Of Mine.

CURRENT AFFAIRS Series 5 of 10

 

  CURRENT AFFAIRS Series 5 of 10 

1)Who has been nominated as the MD of Sundaram Finance?
Ans: Rajiv Lochan
2)Which bank launched INSTA FX?
Ans: ICICI
3)Which state/UT’s bunch mushroom got GI Tag?
Ans: Jammu & Kashmir
4)Who has been appointed as MD of LIC?
Ans: Siddhart Mohanty
5)Which cricketer has announced his retirement from Frenchise Cricket?
Ans: Lasith Malinga
6)Which state CM launched ‘Avalokana Software’?
Ans: Karnataka
7)Which book won the Capital Business Book prize for 2020?
Ans: Big Billion Startup : The Untold Stories Flipkart
8)Which country has again joined the ‘Paris Climate Agreement’ ?
Ans: America
9)Who got the status of Google Cloud Partner?
Ans: Infosys
10)Which company has acquired Fitbit Company?
Ans: Google

Thank You!!
PS: Blogging is Passion Of Mine

Featured Posts

Top 10 GK Full Form Series 1 Of 5