Showing posts with label 2022. Show all posts
Showing posts with label 2022. Show all posts

January Current Affairs Series In Hindi

Current Affairs 5 Jan – 10 Jan 2020  

  • कौन सी फिल्म ने गोल्डन ग्लोब अवार्ड्स 2020 में सर्वश्रेष्ठ फीचर फिल्म का पुरस्कार जीता?
            उत्तर: 1917.
  • वह कौन सा खिलाड़ी है जिसने 1 ओवर में 6 छक्के मारने वाला विश्व का 7वां बल्लेबाज बन गया?
            उत्तर: लियो कार्टर। 
  • कौन सी वैज्ञानिक हैं जिन्हे हाल ही में 2020 के इंदिरा गांधी पुरस्कार से सम्मानित किया गया है?
            उत्तर: आर. रामानुजम। 
  • गिनी बिसाऊ के राष्ट्रपति के रूप में हाल ही में किसे चुना गया?
            उत्तर: उमारो सिस्सोको। 
  • हाल ही में देश में टीकाकरण को बढ़ावा देने हेतु केंद्र सरकार ने कौन से मिशन की शुरुवात की?
            उत्तर: इंद्रधनुष 2.0.
  • भारत में कौन स्थान पर प्रथम मानव अंतरिक्ष प्रशिक्षण केंद्र की स्थापना की जाएगी?
            उत्तर: कर्नाटक। 
  • कौन से भारतीय खिलाडी ने इंग्लैंड में हेस्टिंग्स अंतर्राष्ट्रीय शतरंज कांग्रेस का खिताब जीता?
            उत्तर: पी. मंगेश चंद्रन। 
  • हाल ही में केंद्र सरकार ने कितने राज्यों के लिए 5908 करोड़ रूपये की सहायता राशि प्रदान की?
            उत्तर: 7 .
  • हाल ही में तमिलनाडु विधानसभा के पूर्व अध्यक्ष और अन्नाद्रमुक के वरिष्ठ नेता का निधन हो गया उनका नाम क्या था?
            उत्तर: पी. एच. पांडियन। 
  •  वह कौन सा स्थान है  जहाँ पर पहला कछुआ पुनर्वास केंद्र स्थापित किये जाने की घोषणा की गयी है?
            उत्तर: भागलपुर।  
  • कौन से भारत के पडोसी देश ने तटीय इलाकों में सिंगल – यूज़ प्लास्टिक पर प्रतिबंध लगाने की  घोषणा की है?
            उत्तर: बांग्लादेश।
  • “कर्मयोद्धा ग्रन्थ” पुस्तक का हाल ही में गृह मंत्री अमितशाह द्वारा उद्घाटन किया गया, वो किस व्यक्ति है?
            उत्तर: नरेंद्र मोदी। 
  • प्रत्येक वर्ष प्रवासी भारतीय दिवस कौन सी तारीख को मनाया जाता है?
            उत्तर: 09 जनवरी। 
  • हाल ही में भारतीय मूल की लेखिका को यूके चिल्ड्रन बुक पुरस्कार से सम्मानित किया गया उनका नाम क्या है?
            उत्तर: जसबिन्दर बिलान। 
  • भारतीय कृषि अनुसन्धान परिषद के महानिदेशक ने कौन से शहर में “किसान नवोन्मेष कोष” स्थापित करने की घोषणा की?
            उत्तर: नई दिल्ली। 
  • ईरान ने हाल ही में कौन से देश में स्थित अमेरिकी सैनिक ठिकानों पर मिसाइल से हमला किया?
            उत्तर: ईराक। 
  • हाल ही में विश्व हिंदी दिवस कौन सी तारीख को मनाया गया?
            उत्तर: 10 जनवरी को। 
  • राष्ट्रीय एंटी डोपिंग एजेंसी ने किस भारतीय महिला भारतोलक खिलाडी पर 4 साल का प्रतिबंध लगा दिया?
            उत्तर: सरबजीत कौर। 
  • वर्ष 2020 में भारत में पहला चंद्रग्रहण कौन से दिन दिखाई दिया?
            उत्तर: 10 जनवरी। 
  • किस राज्य के मुख्यमंत्री ने हाल ही में महत्वकांक्षी योजना “अम्मा वोडी” का आरम्भ किया?
            उत्तर: आंध्र प्रदेश।
 
Thank You!!
PS: Blogging is Passion Of Mine.

Top 5 Mostly Asked Current Affairs Series 4 of 5

  Top 5 Mostly Asked Current Affairs  

1)Which is the fastest AI computer in India?
Ans: Param Siddhi  
2) Which state government has started 'Digital Services Bridge Program'?
Ans: Gujarat  
3) Where has the meeting of Foreign Ministers of QUAD countries held?
Ans: Tokyo, Japan  
4) Which country successfully tested the Hypersonic cruise missile 'Zircon'?
Ans: Russia  
5) On which which expressway will India's first animal overpass be build?
Ans: Delhi-Mumbai expressway  

Thank You!!
PS: Blogging is Passion Of Mine.

Top 5 Mostly Asked Current Affairs Series 3 of 5

  Top 5 Mostly Asked Current Affairs  

1) Which bank's CMO Ravi Santhanam has been ranked in Forbes' list of 50 most effective Chief Marketing Officer?
Ans: HDFC Bank  
2) Who won the Medicine Nobel Prize for 2020?
Ans: Harvy Alter, Michael Houghton and Charles M.Rice  
3) Who launched the Book "Discovery the Heritage of Assam"?
Ans: Jitendra Singh  
4) Whom did SBI appoints as it's new CFO?
Ans: Charanjeet Singh Atra  
5) Them of World Space Week 2020?
Ans: Satellite Improve the Life  

Thank You!!
PS: Blogging is Passion Of Mine.

Top 5 Mostly Asked Current Affairs Series 2 of 5

  Top 5 Mostly Asked Current Affairs  

1) Who has launched it's Mini app store?
Ans: Paytm  
2) Who started the 'War Against Pollution' campaign?
Ans: Arvind Kejriwal  
3) Which state's famous chilli 'Dale Khursine' get GI tag?
Ans: Sikkim  
4) 12th BRICS Conference will be held under whose presidency?
Ans: Russia  
5) Which state government start the 'Gram Darshan Portal'?
Ans: Haryana  
  

Thank You!!
PS: Blogging is Passion Of Mine.

Top 5 Mostly Asked Current Affairs Series 1 of 5

  Top 5 Mostly Asked Current Affairs  

1) Where has Amazon launched a new fulfilment center?
Ans: Tamilnadu  
2) Which country has announced a gradual ban on the use of wild animals in the circus?
Ans: France  
3) Which country's military aircraft has recently refueled an Indian airbase under a Defense pact for the first time?
Ans: America  
4) Where has DRDO successfully test-fired the nuclear powered Ballistic missile 'Shaurya'?
Ans: Abdul Kalam Island  
5) Which city will host the 2023 World Table Tennis championship ?
Ans: Durban,South Africa  
  

Thank You!!
PS: Blogging is Passion Of Mine.

Top 20 Current Affairs 2 of 2

 Top 20 Current Affairs  

1) Who has been announced to give 'Lata Mangeshkar' Award for the year 2020-21?
Ans: Usha Mangeshkar  
2) Which city of India has won the UNESCO Award?
Ans: Surat  
3) Who has become first Indian to receive COVID crusader award 2020?
Ans: Iqbal Singh Chahal  
4) Which country Prime Minister has announced a Digital Business Plan?
Ans: Australia  
5) Who has become the Prime Minister of Mali?
Ans: Moctar Ovane  
6) Which IIT has developed the 'MOUSHIK' microprocessor?
Ans: IIT Madras  
7) Which state started the YSR Jala Kala scheme?
Ans: Andhra Pradesh  
8) Which become the first country of the world to use Facial Verification in National ID?
Ans: Singapore  
9) Which campaign has been launched by Odisha Government for tourists?
Ans: Odisha byRoad  
10) In which state will NABARD launch cleanliness literacy campaign?
Ans: Karnataka 
11) Which county's Indian Embassy became the first embassy to use solar power?
Ans: Madagascar  
12) Which supersonic cruise missile has been successfully tested by India?
Ans: Brahmos  
13) Which has been the brand ambassador of Bengal Peerless?
Ans: Sourav Ganguly  
14)Who became the Prime Minister of Belgium?
Ans: Alexander Decro  
15) Which railway zone has started 'Operation Meri Saheli'?
Ans: South-Eastern Railway
16) "International Day of Non-Violence"?
Ans: 2th October  
17) Who has been appointed as Chief Secretary of Haryana?
Ans: Vijai Vardhan  
18) The first mega food park of Kerala state was started in which District?
Ans: Palakkad  
19) Who has appointed as Indian ambassador to Cambodia?
Ans: Devyani Uttam Khobragade  
20) According to the data of NCRB, How much there has been an increase in crime against women in India from 2018 to 2019?
Ans: 7.3% 

Thank You!!
PS: Blogging is Passion Of Mine.

Top 20 Current Affairs 1 of 2

Top 20 Current Affairs  

1)Who will be honoured with France’s Second highest Civilian Award?
Ans: Guneet Monga  
2)Which country has imposed 2.8 billion Dollars fine on Alibaba Groups ?
Ans: China  
3)World Homeopathy Day?
Ans: 10 April  
4)Who recently dedicated Hansdi Godda Rail line to nation?
Ans: Piyush Goyal  
5)Who has become the new deputy Chief of Indian Army ?
Ans: Upendra Dwivedi  
6)Who has become the first Indian woman to recieve “Wild Innovator Award”?
Ans: Kriti Karant  
7)Which country has launched the NEO-01 robot which aims to remove space debris ?
Ans: China  
8)International Dance Day?
Ans: 29 April  
9)Who become the first batsman to score 50-50s in IPL ?
Ans: David Warner  
10)Which country has donated US $ 10million to India ?
Ans: Canada 
11) Who has been appointed as the M.D of Indian Broadcasting Foundation STAR and DISMEY INDIA?
Ans: K Madhavan  
12) Where will India's first Coast Guard Academy be set up?
Ans: Manglore  
13) Who has launched the 'KRITGYA' Hackathon?
Ans: Indian Council of Agricultural Research  
14) Which country's newly appointed Prime Minister Mustafa Adeeb has resigned?
Ans: Lebanon  
15) India has announced to give $15million assistance to which country to promote Buddhist Relation?
Ans: Sri Lanka  
16) In which state is the city forest 'Anandvan' inaugurated?
Ans: Uttarakhand  
17) India signed an agreement with which country to increase cooperation in 'Intellectual Property Rights'?
Ans: Denmark  
18) Who has been appointed first chairman of 'National Medical Commission'?
Ans: Suresh Chandra Sharma  
19)In which country 'Gandhi Katha' was organized on the conducing ceremony of the 150th birth anniversary of Mahatma Gandhi?
Ans: Madagascar  
20)JIMEX practice has started between India and which country?
Ans: Japan

Thank You!!
PS: Blogging is Passion Of Mine.

CURRENT AFFAIRS Series 10 of 10

  CURRENT AFFAIRS Series 10 of 10 


1)Which company has closed its smartphone business?
Ans: LG
2)Where is the Tulip Festival recently inaugurated?
Ans: Jammu & Kashmir
3)How many medals has India won in Dubai Para Badminton 2021?
Ans: Twenty (20)
4)Who has won the Miami Open Tennis Championship ?
Ans: Ashleigh Barty
5)Who has been honoured with the Indian Achiever’s Award 2021?
Ans: Jaspal Singh
6)Who has been selected as Indian Best International Bank by Asia Money ?
Ans: DBS Bank
7)Who has become the first Indian Woman Sailor to qualify for Olympics ?
Ans: Nethra Kumanan
8)Who has started door to door baggage transfer service ?
Ans: Indigo
9)Who wrote the book ‘My Mother, My Hero’?
Ans: Achyuta Samanta
10)Who has been appointed as the chairman of AAI?
Ans: Sanjeev Kumar


Thank You!!
PS: Blogging is Passion Of Mine.

CURRENT AFFAIRS Series 9 of 10

 CURRENT AFFAIRS Series 9 of 10 

1. Who became the first state in the country to create two green efficient cities? 
Ans: Bihar
2. Which country has registered the world’s first COVID-19 vaccine for animals?
Ans: Russia
3. Who has been appointed as the new leader of Amnesty International? 
Ans: Agnes Calmard
4. Which state government has proposed Mahendragiri as the second biosphere reserve of the state ? 
Ans: Odisha
5. Which country has announced its Multinational Airforce Exercise Essay Meet 2021?
Ans: Pakistan
6. Who became the new Director General of ESIC? 
Ans: Mukhmeet S Bhatia
7. Who has been appointed CMD of ONGC? 
Ans: Subhash Kumar
8. On which day the central government has announced a public holiday ? 
Ans: 14 April
9. In Which country Shantiar Agrasena will take part in 2021 military exercise Indian Army ? 
Ans: Bangladesh
10. Which country has announced its Third lockdown ? 
Ans: France

Thank You!!
PS: Blogging is Passion Of Mine.

CURRENT AFFAIRS Series 7 of 10

CURRENT AFFAIRS Series 7 of 10 

1)International Forest Day?
Ans: 21 March
2)Which state will built India’s First Chess Academy?
Ans: Odisha
3)Bihar Divas?
Ans: 22 March
4)Who has been awarded the ‘Role Model Award’?
Ans: NTPC
5)Who recently launched voice chat 2.O feature?
Ans: Telegram
6)Who has written the book bringing Government and people closure ?
Ans: Dr. M. Ramchandra
7)Which state govt. has launched India’s first FPO portal?
Ans: Uttar Pradesh
8)In which country is the Sangay Volcano erupted recently ?
Ans: Ecuador
9)Who has started ‘Catch the Rain’ campaign ?
Ans: Narendra Modi
10)Who is being honoured with the Gandhi Peace Prize for the year 2019?
Ans: Sultan Qaboos

Thank You!!
PS: Blogging is Passion Of Mine.

Featured Posts

Top 10 GK Full Form Series 1 Of 5